Àudio i vídeo

This post is also available in: English

Capcir, al cim dels Pirineus

Basat en el projecte de recerca de la Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural Els darrers parlants nadius de la Catalunya del Nord i la seva cultura verbal (2015-2018).

Un documental de

Any 2021

Fitxa tècnica

Productora: Zeba Produccions
Amb la col·laboració de: TV3
Amb el suport de: Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural Barcelona de l’Institut d’Estudis Catalans, Direcció General de Política Lingüística i Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya.

Direcció: Eugeni Casanova
Guió: Eugeni Casanova
Realització: Zeba Produccions
Productor: Sergi Sala
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Sílvia Pairó i Daniel Barea
Director fotografia: Sergi Guix
Muntatge: Sergi Guix
Director de producció: Sergi Sala
Música: Artlist.io (Llibreria)
Assessorament lingüístic: Ignasi Oliver
Grafisme: Zeba Produccions

SINOPSI: El Capcir constitueix el punt més elevat dels Pirineus habitats. És la més alta i la més isolada de les comarques catalanes, la més freda, la més despoblada i una de les que té més atractius naturals. Pics nevats, estanys glacials, pastures groguenques i pi rojal.

Es també la plana cultivada més alta d’Europa, situada a una altitud mitjana de 1.600 metres. Herba i poca cosa més. La vida al límit. La gent de la Cerdanya i del Conflent veïns, que l’han considerat sempre un món a part i distant, l’anomenen Petita Sibèria. “Terres de solitud e de vasta feredat”, en diu un document del segle XVIII.

També lingüísticament, el Capcir és un món singular: culturalment català, però situat ja al vessant  occità del Pirineu, a la confluència entre els vells estats de Navarra, França i Aragó, el territori és, des de sempre, un pont entre cultures. La contrada, que no arriba als 1.500 habitants, presenta una parla catalana única, hibridada d’occità, amb fonemes i mots que no es troben enlloc més.

El documental recull el testimoni de totes les persones que encara conserven el subdialecte particular de la comarca, empeltat d’occità –totes elles molt grans. Tot, amb els traços de vida tradicional que es conserven i la vida actual dels capcinesos. La vida a la més ignota de les comarques catalanes.

Video a El Documental (Videoteca de TV3): https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/el-documental/capcir-al-cim-del-pirineu/video/6126378/ (4/11/2021)
 

 

Catalunya Nord, la llengua enyorada

Basat en el projecte de recerca de la Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural Els darrers parlants nadius de la Catalunya del Nord i la seva cultura verbal (2015-2018).

Any. 2020

Fitxa tècnica

Direcció: Eugeni Casanova i David Valls
Producció executiva: Sergi Sala
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Càmeres: Tània Ribas i Eduard Miguel
Muntatge: Eduard Miguel
Postproducció d’àudio: Grau Bardulet
Assessorament lingüístic: Ignasi Oliver
Participants: Georges Balaguer, Antoine Batlló, Miquel Batlló, Joan Daniel Bezsonoff, Enric Billes, Jean-Michel Blanc, Esteve Bonet, Mathilde Canal, François Cardeusi, Lucien Carrère, Bernat Casals, Azalaïs Codina, Ermengol Codina, Isidore Cros, Denis Escach, Yves Escape, Clémence Fabre, Françoise Fabre, Pierre Fabre, Gigi Figueres, Marcel Figueres, Jean-Paul Foxonet, Daniela Grau, Ilyes Jorio, Roger Majoral, Károly Morvay, Pere Mateu…

Sinopsi: Documental que fa un recorregut per tots els vilatges de la Catalunya Nord cercant parlants de català nadius, és a dir, parlants que van adquirir la llengua catalana a casa de forma natural. D’aquesta recerca en surten una colla d’entrevistes on s’hi pot sentir parlar en rossellonès, capcinès, vallespirenc, cerdà i parlars de transició occitanocatalans. S’hi poden apreciar aquestes varietats del català, així com també sentim com era la vida a la Catalunya Nord explicada pels seus protagonistes.

Premi FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català 2021 en la categoria de documentals

Teaser del documental Catalunya Nord, la llengua enyorada, Zeba Produccions, 2018, amb el suport de la Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural de l’Institut d’Estudis Catalans

 

TOCHEMET
Enregistrament sonor musical

Autors i intèrprets: Camilo Ballena i Josefa Ballena
Produït per: Buenos Aires: Editorial Wichi Lhomet
Any: 2016

Llibre amb la lletra de deu cançons en wichi il·lustrades i CD amb les mateixes cançons interpretades pel conjunt musical wichi “Las voces de sip’ohi”, integrat per alguns docents del CIFMA i músics amics.

Aquest material forma part del projecte “Talleres de producción colectiva de la Eib” del CIFMA i el CONICET, coordinat per Camilo Ballena i Virginia Unamuno.

 

La dansa dels esperits

Basat en l’obra El sistema mèdic d’una societat africana: els evuzok del Camerun , de Lluís Mallart (Biblioteca Càtedra UNESCO ; 1), s’ha realitzat un documental etnogràfic, dirigit per Ricardo Íscar.

Presentació en vídeo (Videoteca de TV3): http://www.tv3.cat/videos/3347710/Dansa-alsesperits (5/02/2011)

Fitxa tècnica

Direcció: Ricardo Íscar
Guió: Ricardo Íscar i Daria Esteva
Fotografia: Ricardo Íscar
Producció: Daria Esteva i Pere Portabella
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Antropòleg: Lluís Mallart
Produït per Únicamente Severo i Films 59, en coproducció amb Televisió de Catalunya (TVC) i amb la col·laboració de l’Institut Català de les Indústries Culturals. El documental s’ha realitzat en el marc del programa europeu Media.

Any: 2010 (Estrena en Barcelona, cinema Verdi Park, 17 de juny de 2010)
Emissió d’una adaptació de la pel·lícula documental en el programa “El documental” del Canal 33, 4 de febrer de 2011.
Reemisió, 10 de febrer de 2011.

Participació durant el 2010 en setze festivals d’àmbit estatal i internacional, entre d’altres:

— 39th International Film Festival Rotterdam (Rotterdam, Holanda, del 27 de gener al 7 de febrer de 2010)
— XIII Festival de Málaga Cine Español (Màlaga, Espanya, del 17 al 24 d’abril de 2010)
— 12 Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente – BAFICI 2010 (Buenos Aires, Argentina, del 7 al 8 d’abril de 2010)
— II Beach Festival du Documentaire Les Rencontres u Film Documentaire de Kribi (Kribi, Camerún, del 10 al 17 de juliol de 2010)
— 24th Pämu International Documentary and Anthropology Film Festival (Pämu, Estònia, de l’11 al 25 de juliol de 2010)
— 53rd International Leipzig Festival for Documentary and Animated Film – DOK Leipzig  (Leipzig, Alemanya, del 18 al 24 d’octubre de 2010)

RONA MAUBERE
Músiques i sons de Timor Oriental

Imatge_publicacio_CD

Produït per l’Associació Cultural AUDILAB amb la col·laboració de l’Associació ERTZ ARTE GUNEA i el suport de CAMSTL, Arte Moris de Timor i la Càtedra UNESCO de l’Institut d’Estudis Catalans.
Any d’edició: 2010