Activitat de formació i d’intercanvi de les experiències catalana, aimara, guaraní, maputxe i quítxua en relació amb el procés de recuperació de la llengua

Barcelona – Girona, 12- 16 de novembre de 2007

Organitza: Càtedra UNESCO de Llengües i Educació

Participants convidats:

Perla Álvarez Brítez (docent de l’Ateneo de Lengua y Cultura Guaraní i integrant del moviment camperol paraguaià).

Jaqueline Caniguan Caniguan (llicenciada en educació i màster en lingüística indoamericana, editora de l’àrea lingüística del diari “Azkintuwe”), “Los caminos del mapudungun”.

David Abdón Galeano Olivera (president de l’Ateneo de Lengua y Cultura Guaraní).

Félix Layme Pairumani (catedràtic d’Aimara a la Universitat Catòlica Boliviana, Premi Mundial Hiroshima Foundation for Peace and Culture 1998), “Jayma y Kimsa Pacha: una experiencia periodística en lenguas indígenas” i “La política lingüística de Jayma y Kimsa Pacha”.

María Eva Mansfeld de Agüero (directora de la llicenciatura de llengua guaraní de la Universitat Nacional d’Asunción).

Guido Alfredo Pilares Casas (Direcció Nacional d’Educació Intercultural Bilingüe del Ministeri d’Educació del Perú).

Els participants visiten les institucions, entitats i organismes següents i s’entrevisten amb els responsables: la Secretaria de Política Lingüística, la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalaunya; Linguamón – Casa de les Llengües; l’escola Vedruna-Àngels; l’Institut Linguapax, vinculat a Unescocat – Centre UNESCO de Catalunya; el GELA (Grup d’Estudis de Llengües Amenaçades) i el CUSC (Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació) de la Universitat de Barcelona; el Centre de Normalització Lingüística de Girona; el GALI (Gabinet d’Assessorament Lingüístic per a la Immigració) i l’ODELLEUM (Observatori de Llengües d’Europa i la Mediterrània) de la Universitat de Girona; l’Institut d’Estudis Catalans; el TERMCAT; l’ASOLC (Associació de Sociolingüistes de Llengua Catalana); Vilaweb; Plataforma per la Llengua, i Òmnium Cultural. Els participants guaranís es reuneixen amb membres de l’Asociación de Paraguayos y Amigos del Paraguay en Cataluña. Així mateix, alguns convidats dissertaren en les dues sessions públiques sobre “Las grandes lenguas amerindias: perspectivas de desarrollo” a la Universitat de Barcelona, amb assistents, mitjançant videoconferència, de la Universitat de les Illes Balears, i a la Universitat de Girona.

Posteriorment els participants guaranís visitaren Galícia, el País Basc i el País Valencià.